Recent Posts

7 Eylül 2009 Pazartesi

2009 Avrupa Bayanlar Futbol Şampiyonası



1 haftalik ic anadolu seyahatim US Open ve Finlandiya'da duzenlenen Avrupa bayanlar futbol $ampiyonasina denk geldigi icin, vaktim genelde bu mucadeleleri izleyebilmek icin mekan aramakla ve mekani bulduktan sonra mekan sahiplerine Eurosport kanalini acmalari yonunde yaptigim telkinlerle gecti.... Bu noktada US Open'dan bahsetmiyorum, zira tenisi cok sevmeme ragmen kadin futbolcularin rekabetini izlemek daha mutlu etti beni. Orta sahadan gol atan Kelly Smith, Norvec'in enfes korner ati$lari, Hollanda'nin kati defansi, Almanya'nin a$mi$ futbolu derken, tum $ampiyona boyunca kendimi iftardan sonra cay ve sigaranin mukemmel birlikteligine biraktim.. Final macini Almanya - İngiltere oynayacak. İzleyin, izletin...


Bayanlar futbolu -Turkiye'yi bir kenara birakalim- Avrupada sadece bir ulkede profesyonel duzeyde kabul goren bir spor dali. (sanirim) Avrupada İngiltere di$inda profesyonel ligi olan ulke yok. Amerika kitasinda ise sadece Abd'nin profesyonel ligi var. 2009 dunya $ampiyonasinda İsvec, Hollanda ve Fransa gibi ulkelerin ceyrek ve yari finaller gormesinden sonra piyasalari biraz daha hizlanmi$. Cogu ulkede Profesyonel lig kurulmasina yonelik cali$malar ba$latilmi$. Mesela Hollanda medyasi daha dune kadar bayan milli takimlari ile ilgili kolay kolay haber gecmezken, yari finale kaldiklari icin İngiltere ile oynadiklari yari final macini canli yayinladilar. Hollanda ise bu maci İngiltere'ye karsi kaybetti ve finale cikamadi, ben buna "ilahi adalet" diyorum. Yani Hollanda bu $ampiyonada sergiledigi, izleyene "ohaa beee!!" dedirten defansif futbolu ile eski avrupa $ampiyonu yunanistan errrkekkk!! milli takimina ta$ cikartarak yari finale kadar gelmi$, ama bu maclari yayinlamayan Hollanda medyasi yari finalde lutfedip maci canli vermi$ ama Hollanda bu maci kaybetmistir. İyi ders oldu bence, Hollanda medyasi aklli olsun!!


Norvec'te de durum buna benziyor. $ampiyona oncesi, Norvec futbol federasyonu, bayan milli takiminin ba$arisizliklari icin "Futbolcularimiz yeterince mucadele etmiyor." diye bir aciklama yapti. Aciklamayi yersiz ve haksiz bulan 4 milli oyuncu Norvec milli takimini boykot etti ve takima katilmadi. Norvec yeni jenerasyonla $ampiyonaya katildi, yari finale kadar yukseldi ve Almanya ile oynadiklari yari final macini kaybetti. Cecillie Pedersen de bu takima yeni katilan ablalardan bir tanesi. 3. ligden bulundu, 19 ya$inda ve ceyrek finalde İsvec'e attigi goldeki vuru$u herkesi kendine hayran biraktirdi. (videosunu bulamadim) Maca sonradan girip attigi gollerle biliniyor ve takimdaki lakabi "Solskjaer". Daha once 1993 yilinda $ampiyon olan Norvec bayan milli takimi, 1991 ve 2005 yilarinda yari final maci oynadilar ve bu iki macta da Almanya'ya kaybettiler. Yani Norvec federasyonunun, futbolculari icin yaptigi bu aciklama gercekten yersiz cunku bu $ampiyonada Almanya'ya kar$i kaybetmek gayet normal. Almanya milli takimi 91, 95, 97, 2001 ve 2005 yillarinda $ampiyon olmu$ ve hala ayni istikarda devam ediyorlar. Yani Almanya bayan milli takimi tam bir turnuva takimi. (Yillarin geyigini yaptim pi$man degilim. ahaha)


Bu $ampiyonada ceyrek final goren takimlar İsvec, Finlandiya, İtalya, Almanya, Hollanda, ingiltere, İtalya ve Fransa'da bayanlar futboluna, futbolun merkezinde olmalarina ragmen cok az ilgi gosteriliyor. Hani Turkiye'yi bir kenara birakalim dedim ama diger ulkelerde de durum farkli degil. Tek farklari milli takim kurmu$ olmalari, yoksa bayan ligleri profesyonel duzeyde degil. Cogu futbolculari ek i$ yapmak zorunda kaliyor, antremanlari aksatiyorlar, lig maclarini kacirmamak icin i$ kariyerlerini futbola gore seciyorlar. Bu $ampiyona sonrasi İngiltere federasyonu bir karar alarak milli takim futbolcularina maa$ baglami$ ve antreman, mac kacirmamalarini saglayacak imkani kazandirmi$ durumda. Darisi diger ulkelerin ba$ina, ozellikle de Turkiye'nin ba$ina...


Turkiye'de benim bildiklerim ise Trabzonspor, Bucaspor, Kartalspor ve malesef medyanin bir gunluk haber olarak gordugu Hakkari bayanlar futbol takimidir.
"Bu yazinin Bank Asya ile ne ilgisi var lan?" diyeceklere cok pis cemkiririm haberiniz olsun. :(

fotolar:
1. foto: Almanya milli takiminin orta saha oyuncusu Linda Bresonik ve İngiltere milli takiminin sol beki Rachel Unitt
2. foto: Hollanda takimi defansinin belkemigi, Popescu'su "Daphne Kopster" ve Orta sahasinin Gerrard'i "Anouk Hoogendijk"
3. Foto: Norvec milli takiminin yedek golcusu Cecillie Pedersen ceyrek finalde İsvec'e attigi golden sonra sevinirken...
4. Foto: Norvec milli takiminda forma $ansi bulamayan Tina Wulf Eikeland (Norvec Teknik direktorunu kiniyorum!!!!) ve Norvec alt yapisindan bir goruntu...



15 yorum:

kirkbir dedi ki...

fotograflar güzel, emege saygi +rep

=) güzel bi yazı olmuş, benim memlekette de bi amator kız takımları oluyor. 15-18 yaşları arasında, gölcükspor geçenlerde türkiye şampiyonlugu mu ne kazanmıştı, 2 tanesi bizim mahallede oturur, geçen sokakta karşılıklı geçip top sektiriyordu.. dehşet verici yetenekliler!

karaktersiz dedi ki...

4 sene once Kartalspor bayan takimi antreman amaci ile bizim arkada$larla mac yapmi$lardi ve feci bir hezimete ugratmi$lardi. O takim hala duruyor mu bilemiyorum ama cogu ogrenciydi, okuldan mezun olunca takimdan ayriliyorlar sanirim. :)
Uklemizde, yetenek konusunda bu potansiyeli ta$iyan cok kiz var. Devlet buna bi$ey yapmasi lazim.

ugur parildak dedi ki...

abi buradan yorum yazayim da gorun, bilmiyorum maillerinizi falan..

http://extremegeorgia-btemplates.blogspot.com/

su adresteki sistemi bloga oturtsak mi boyle sade falan.. cok mu sade olur?

sunu yapalim diyenler olursa http://btemplates.com/ adresten onerilerle gelsinler..

kirkbir dedi ki...

oha süper, cok güzel, direk bundan yana kullanıyorm oyumu..

bu arada mailler ayarlar, kontrol paneli, izinler vs. kısmında mevcut olmalı sanki

ugur parildak dedi ki...

üşenmiş de olabilirim..

karaktersiz dedi ki...

http://wpsora-btemplates.blogspot.com/
veya
http://driftwoodmag-btemplates.blogspot.com/
gibi tasarimlari seviyorum ben. postlarda read more ve continue reading olayi var mesela. sayfayi acinca postlarda tek foto, kisa yazilar ve ba$liklariyla gorunuyor. onceki postlari okumaniz icin her seferinde ekrani a$agiya kaydirmaniz gerekmiyor.
1-2 fikir daha alalim, sinerji yapalim. :)

kirkbir dedi ki...

continue reading olayı en güzeli, wordpress'te vardı bole bişi, blogspotta ilk defa gordum fakat..

wpsora'nın renkleri bankasya taraftarına yakışmayacak cinsten aman diyeyim :p toplumdan tepki almayalım

bana uyar yaaeee her türlü

karaktersiz dedi ki...

yok canim ben tasarim icin $eyetim onu. yoksa renkler degisebiliyor diye biliyorum. ben de fazla anlamam zati. continue reading olayini istememin sebebi, boyle blogu actiginiz zaman ekranda 3-4 post gorunecek alan saglamasi.

evet soz sizde muyendiz azuth bey.

xfactor dedi ki...

araya giriyorum... haha

üstteki yeşil formalı hanımefendiyi gördükten sonra bence kapatalım bu blogu bayanlar futbolu ile ilgili açalım diyorum ben. haha. azuth'un linki ve vpsora bayaa bi güzele benziyor. sade olsun, güzel olsun evet evet.

xfactor dedi ki...

bu arada iç anadolu demiştin ama us open'a gitmişsin sevgili karaktersiz...

karaktersiz dedi ki...

ahaha abi valla o maclari izlemek icin neler cektim bilemezsiniz, eurosport kanali var mi diye her gittigim yerde kaveleri, otelleri didik didik aradim. son 2 gunum koyumde gecti zaten, iyi dinlendim. :)

karaktersiz dedi ki...

Owww tasarim guzel olmu$. Ellerinize saglik.

xfactor dedi ki...

tasarimda emeği geçenlere sonsuz + rep. muazzam olmuş hea. tüm postları okuyasım geldi

ugur parildak dedi ki...

kimin emegi geccek len ben yaptim işte :) şu senin sevdiin counter işini de hallet ama..

xfactor dedi ki...

oo onsuz olmaz.