Recent Posts

27 Ağustos 2009 Perşembe

İzmir Klupleri ve Mustafa Kemal Paşa

http://4.bp.blogspot.com/_CIl59lGophs/SgnYKAjI00I/AAAAAAAAAOY/EG1LSltJj5o/s400/ataturk-altay2.jpg
simdi konumuzla cok alakali degil ya (zira gönül burada metin diyadinden, reha kapsaldan bahsetmek ister) ben size yaklasan zafer bayrami vesilesi ile bir şeyler anlamak isterim.. öncelikle şunu söyleyeyim, bu medya donemsel olarak "atatürk fenerbahceliydi" yok efendim "atatürk galatasarayin defterine süper seyler yazmis" gibi şeyler cikar. varsa yoksa takiyyedir efendim bunlar inanmayin..

eğer mustafa kemal bir futbol takımının taraftarı olsa bu takım kesinlikle bir izmir takımı olacaktir, ve bu takım altay veya karşıyaka spor kluplerinden biri olacaktır. içinizi ferah tutun. en basitinden altay ile başlayalim. rahmetli fahrettin altay'in anilarindan girecegim söze:

"1966 yılında Fahrettin Altay Paşa, Altay kulübünü ziyaretinde Altay soyadını nasıl aldığını şöyle anlattı: “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa ile mütareke yıllarında İzmir’i ziyaretimizde Altay bir İngiliz donanma karması ile Alsancak’ta oynuyordu. Maçı beraber izledik. Altay çok güzel bir oyundan sonra İngiliz’leri yenince Ulu Önder çok duygulandı, gururlandı ve Altay için takdirlerini belirtti. Aradan epey zaman geçti. Gazi Mustafa Kemal Paşa, İran ile bir sınır anlaşmazlığını halletmek üzere beni görevlendirdi ve Tebriz’e gittim. Tebriz’de bulunduğum sırada; mecliste soyadı kanunu müzakere edilmiş ve ittifakla Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadı verilmişti. Bütün yurt kendisini yeni soyadından dolayı tebrik ediyordu. Ben de hemen bir telgraf çekmiş ve kendilerini kutlamıştım. Atatürk’ten ertesi gün gelen cevab-ı telgraf şöyle idi:

‘Sayın Fahrettin Altay Paşa, Ben de seni tebrik eder Altay gibi şanlı şerefli günler dilerim.’

Telgrafı aldığım zaman gözlerim dolu idi. Atatürk çok mutehassıs olduğu ve beraberce izlediğimiz Altay maçının hatırasına izafeten bana Altay soyadını layık görmüştü."

böyleyken böyle. bunun dışında paşa'nın altay ile onlarca anısı var. altay kulubu bir ankara deplasmanında mustafa kemal'i ziyaret ediyor mesela, mustafa kemal de bizzat altay'i iadeyi ziyarete geliyor bir kaç ay sonra. oturup maçlarını izliyor bu kez direk altay soyadını verdiği fahrettin paşa ile birlikte.. istanbul takımları ile ilgili böyle bir şey hatırlarsanız söyleyin...
karşıyaka hadisesi daha güzel. biliyorsunuz mustafa kemal karşıyakayı sever. ve çokça da ziyaret eder. cünkü validesini karşıyakanın nezih topraklarına defnetmiştir. validesini karşıyaka defnedecek kadar sever anlayacağınız karşıyakayı.. hatta bizzat şöyle demiştir:

"İzmir'in Karşıyaka'lıları, sizleri muhabbet ile selamlarım. Ben bütün İzmir ve İzmir'lileri severim. Güzel İzmir'in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim. Yalnız bir rastlantı beni Karşıyaka'ya daha fazla bağlamıştır.

Karşıyaka'lılar!

Anam sizin sinenizde! Sizin topraklarınızda yatıyor!

Karşıyaka'lılar, İzmir'i gördügüm gün öncelikle Karşıyaka'yı ve orada sizin topraklarınızda yatan anamın mezarını gördüm."

mustafa kemal validesinin mezarini her ziyarette karşıyaka klübüne de uğrar.. 1926 yilinda namaglup izmir şampiyonu olan karşıyakayı tebrik ettikten sonra "çoçuklar armalarındaki kırmızının üstüne ay yıldız koysunlar. hakettiler" deyiverir.. şu meşhur önüne yunan bayraginin serilmesi olayinin gerçekleştiği köşkün sahibi ve aynı zamanda karşıyaka spor klubunu kuran iplikçizade efendi de kendisine arkasında "mustafa kemal" yazılı bir karşıyaka forması hediye eder.. hediye etme kısmını salladım..



2 yorum:

xfactor dedi ki...

"nası çaktı şehmus, iyi maçtı la" falan gibi postlar ekleriz diyodum ben acayip güzel yazıyosunuz abi ldkjf. bence Atatürk politik davranmış her takımın suyuna gitmiş işte. ama altaylı olması fikrini begendim karşim...

karaktersiz dedi ki...

Zaten Mustafa Kemal Pa$a gibi doneminin en marjinal ve en karizmatik lideri olan birinin herhangi bir İstanbul takiminin taraftari olabilecegine ihtimal vermiyordum.
Yazi icin $ukela butonu aradim. :)